13/2/11

Έργα "φαντάσματα" αξίας 730 χιλιάδων ευρώ


Δεν είναι αστείο. Ο δήμος Καρπενησίου υλοποίησε και παρέλαβε, χωρίς διαμαρτυρία, τρία σημαντικά έργα που είχαν ενταχθεί στην χρηματοδότηση από την "Κοινωνία της πληροφορίας". Ωστόσο, σχεδόν δεν λειτουργούν και οπωσδήποτε είναι, σε σκανδαλώδη βαθμό, πολύ κατώτερα των χρημάτων που κόστισαν.

Πρόκειται για τα εξής έργα: 1. Το "δωρεάν ασύρματο ίντερνετ", το οποίο κόστισε μόλις 40.000 ευρώ, αλλά δεν λειτουργεί. 2. Η "περιβόητη" νέα ιστοσελίδα του δήμου από το έργο "Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πολιτών", που κόστισε 325.000 ευρώ, αλλά... υπολειτουργεί. 3. Άλλη ιστοσελίδα του δήμου από το έργο "Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών", η οποία δεν λειτούργησε ποτέ και κόστισε... 366.000 ευρώ.

Τα τρία έργα κόστισαν συνολικά 730.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 80% πληρώθηκε από Ευρωπαϊκά κονδύλια και το υπόλοιπο 20% από εθνικούς πόρους. Τα έργα υλοποιήθηκαν και παρελήφθησαν την τριετία 2007-2010. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι μάς έπιασαν... κορόιδα, αφού τα λεφτά τα πήραν, αλλά τα έργα δεν λειτουργούν.Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης τη σημασία των τριών αυτών έργων. Αφενός μεν διότι -όπως και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου- δεν έχει την κατάρτιση έργων πληροφορικής, αφετέρου δε, ποτέ κανείς δεν ενημέρωσε ότι δαπανήθηκαν 730.000 ευρώ για τρία έργα "φαντάσματα", που δεν τα βλέπει και δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους.