6/3/11

Η Τ.Ο. Λαμίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης



Κλιμάκιο της Τ.Ο. Λαμίας παρακολούθησε καί παρενέβη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μακρακώμης, τη Δευτέρα 28-2-2011, με θέμα την κατασκευή και λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή.

Με λύπη διαπιστώσαμε την πλήρη έλειψη ενημέρωσης του ντόπιου πληθυσμού σχετικά με το θέμα, κάτι που επιβεβαίωσε τις υποψίες μας για στημένο παιχνίδι σε βάρος των κατοίκων της περιοχής. Βασικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας που ακολουθείται είναι η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων, μέσω των ατέρμονων συζητήσεων, έτσι ώστε στο τέλος λόγω καθυστέρησης να επιβληθούν οι λύσεις που έχουν προαποφασίσει οι μεγαλοεργολάβοι-αφεντικά του πολιτικού κατεστημένου.

Θα έπρεπε οι "σοφοί" του δημοτικού συμβουλίου να ήξεραν ότι πλέον οι ΧΥΤΑ είναι παρωχημένοι και όσοι υπάρχουν ή θα πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα πρέπει εν μια νυκτί να επανασχεδιαστούν σε ΧΥΤΥ.

Μας δημιουργεί ερωτηματικά η εσκεμμένη παραπληροφόρηση και η λανθασμένη πορεία της όλης διαδικασίας. Υπήρξαν κάποιες απόψεις σοβαρές και εμπεριστατωμένες, που φυσικά έμειναν στα πρακτικά. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η σύσταση επιτροπής για να τρέξει το θέμα. Ποιο θέμα και ποια απόφαση; Όταν τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κάποιοι, αντί να ακολουθήσουν έστω την εποχή, μας γυρίζουν πίσω, τότε έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Για εμάς, η σωστή μελέτη του ΧΥΤΥ, αλλά και η κατά γράμμα επίβλεψη, εκτέλεση και παραλαβή του έργου είναι η απάντηση και η λύση στις κατανοητές αντιδράσεις των κατοίκων. Όταν δεν θα επιβαρύνεται υπερβολικά το περιβάλλον (ατμόσφαιρα, έδαφος-υπέδαφος, νερά) γύρω από τον ΧΥΤΥ, όταν δεν επιβαρύνεται το οδικό δίκτυο και οι κατοικημένες περιοχές, όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας, ίσως τότε δούμε με άλλο πρίσμα τον ΧΥΤΥ, ίσως τότε δούμε τον ΧΥΤΥ ως ένα είδος ανάπτυξης στην περιοχή.

Γραφείο Τύπου ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Περιφεριακή Διοίκηση Στερεάς, Τοπική Οργάνωση Λαμίας

Σημείωση: Για όσους δε γνωρίζουν, ΧΥΤΑ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ενώ ΧΥΤΥ Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η διαφορά τους τεράστια. Για να χαρακτηρισθεί ως ΧΥΤΥ ο χώρος υποδοχής θα πρέπει να τα σκουπίδια να έχουν υποστεί ολοκληρωμένη επεξεργασία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αρχικά, τα σκουπίδια πρέπει να διαλέγονται στην πηγή με την διαδικασία της ανακύκλωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σταθμών μεταφόρτωσης (για την συμπίεση και την μείωση του όγκου), η μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (μέσω ΕΜΑΚ Εργοστασίων Μηχανής Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας, Κομποστοποίησης) καθώς και άλλων μορφών επεξεργασίας (π.χ. καύση). Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για υπόλειμμα που δύναται να μεταφερθεί στους ΧΥΤΥ.