2/7/12

Για τη Γη του Λαού μας: Επίσκεψη στην πηγή της Αρέθουσας


Μόλις 50 μέτρα από τα γραφεία μας, στην είσοδο της πόλης, στη διασταύρωση που οδηγεί στη Νότια Εύβοια, υπάρχει ακόμη η θρυλική πηγή της Αρέθουσας. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα αρέθω, που σημαίνει αφθόνως αναβλύζον ύδωρ, με ρίζα από το άρδω, ποτίζω, αρδεύω. Όσοι έπιναν από το νερό της Αρέθουσας γινόταν εκλεκτοί και γενναίοι άντρες. Η ανδρεία και η αξιοσύνη των Χαλκιδέων, που κατά την αρχαιότητα είχαν χτίσει την πόλη τους γύρω από την πηγή, λέγεται ότι οφειλόταν ακριβώς στο θαυματουργό νερό της ιερής πηγής...
Αυτή η διάσημη πηγή της Χαλκίδας κατάντησε άγνωστη στους χαλκιδαίους, κακοποιημένη και εντελώς αναξιοποίητη - σε αντίθεση με την συνωνόματή της στις Συρακούσες.


Η Ομάδα Εργασίας της Τοπικής μας "Για τη Γη του Λαού μας" επισκέφτηκε την ιερή πηγή, μαζί με προσκεκλημένους ειδικούς, για να ελέγξει την κατάστασή της, καθώς και το είδος των ενεργειών του Δήμου προς "καθαρισμό και ανάπλαση", αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασής μας προς αξιοποίησή της. Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε μιλούν μόνες τους. Μπορείτε να τις δείτε στον ιστοχώρο της Ομάδας Εργασίας ΕΔΩ .


Πολύ προβληματισμένοι απ' όσα διαπιστώσαμε επιστρέψαμε στα γραφεία μας. Το θέμα θα έχει συνέχεια εκ μέρους μας. Σκοπεύουμε να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο στον καθαρισμό και την αξιοποίηση της ιερής πηγής της Χαλκίδας, επιδιώκοντας την συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων Δήμο Χαλκιδέων, Λιμεναρχείο και -την μέχρι τώρα απούσα- Αρχαιολογική Υπηρεσία. 

Θα επανέλθουμε.

Ο.Ε. "Για τη Γη του Λαού μας"
 Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας