29/8/12

Επισκέψεις σε πολύτεκνες οικογένειες


Η μάστιγα της ανεργίας έχει κατακλύσει τους νομούς μας, όπως και όλη την Ελλάδα. Κατά τις τακτικές επισκέψεις μας σε ελληνικές οικογένειες στα όρια της ανέχειας επιβεβαιώνεται απ' τη μία η προθυμία και η ανάγκη του Έλληνα να εργαστεί και απ' την άλλη η ανικανότητα του κράτους να εξασφαλίσει στους πολίτες του το δικαίωμα της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ο κος Γιάννης είναι άνεργος, πατέρας 3 παιδιών. Κατά την επίσκεψή μας στο σπίτι της οικογένειάς του, μας είπε χαρακτηριστικά: "Φροντιστήρια δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας και έτσι αρκούνται στη δημόσια εκπαίδευση, η οποία είναι ελλειπής και ανίκανη να προετοιμάσει τους μαθητές για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Το κράτος δεν κάνει τίποτα. Οι αλλοδαποί έχουν όλες τις ανέσεις, με προτεραιότητα στην εργασία και προνομιακά επιδόματα από το κράτος, και εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι στην ίδια τη χώρα μας. Δεν πάει άλλο. Έχουμε αγανακτήσει".


Το σπίτι έχει προβλήματα υγρασίας, πέφτουν οι σοφάδες, αλλά επείγει η τροφή για την οικογένεια. "Δεν θυμάμαι από πότε έχω να πάω την οικογένειά μου μια βόλτα, για ένα κέρασμα έξω. Τα έχουμε ξεχάσει όλα. Λειτουργούμε σα ρομποτάκια.", λέει ο κος Γιάννης προσπαθώντας να παραμείνει αξιοπρεπής σε ένα κράτος που σκοτώνει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.


Τρία ανήλικα παιδιά έχει και η δεύτερη οικογένεια που επισκεφτήκαμε χθες. Επιβιώνουν με τη σύνταξη της γιαγιάς. Οι γονείς άνεργοι, ο πατέρας με σημαντικά μόνιμα προβλήματα υγείας, δικαιούχος αναπηρικής πρόωρης σύνταξης. Παρά το ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την συνταξιοδότησή του εδώ και μήνες, δεν υπάρχει καμία απάντηση από το κράτος για τον χρόνο έναρξης καταβολής της. 


Στο μεταξύ, οι λογαριασμοί φουσκώνουν. "1.610 ευρώ ήρθε η ΔΕΗ και δεν μου επιτρέπουν έναν λογικό διακανονισμό, που να μπορούμε να πληρώσουμε", λέει η μητέρα. Όταν πήγε στον προϊστάμενο της είπε ότι δεν γίνεται κανενός είδους διακανονισμός και όταν απευθύνθηκε στον διευθυντή, προσκομίζοντας όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν την οικονομική τους κατάσταση και τα προβλήματα υγείας του συζύγου της, της είπαν να πληρώσει άμεσα 500 ευρώ και όλα τα υπόλοιπα σε ένα μικρό διάστημα, αλλιώς θα της κόψουν το ρεύμα. "Πώς να μην είμαι σε απόγνωση;" αναρωτιέται η κα Ελένη.


Λοιπόν, κύριοι του κράτους και των υπηρεσιών "κοινής ωφελείας" του, χαλαρώστε. Μην φέρνετε τον κόσμο σε απόγνωση. Ούτε εσείς, ούτε οι καρέκλες που κάθεστε είναι στέρεες. Όσο οι Έλληνες απευθύνονται σε εμάς, εσείς θα μας βρίσκετε μπροστά σας. Το σίγουρο είναι πως, αργά ή γρήγορα, θα περάσετε από την ίδια δοκιμασία που περνάτε τώρα χιλιάδες Ελλήνων. Και τότε θα νιώσετε τί δημιουργείτε. Αν σας έχει μείνει ίχνος αξιοπρέπειας ως τότε...

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Μάρθα Δέδε
Υπεύθυνη Ομάδας Αλληλεγγύης
Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας