24/9/12

Θήβα: Ρομά vs ΔΕΗ


Αφού η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε όλους όσους χρωστούσαν στην Βοιωτία, χωρίς καμία σοβαρή αντίδραση, την Παρασκευή 21/9 το έκοψε και από τον καταυλισμό των ρομά στο Πυρί Θηβών. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, η ΔΕΗ επιδεικνύοντας ανοχή τους ξανασύνδεσε το ρεύμα, για να το κόψει εκ νέου τη Δευτέρα 24/9. Σύμφωνα με υπαλλήλους της ΔΕΗ, οι ρομά έκλεψαν ρεύμα από την κεντρική κολώνα του δημοτικού φωτισμού στον καταυλισμό τους, με αποτέλεσμα να τη βραχυκυκλώσουν και να ξανακοπεί οριστικά η παροχή ρεύματος. 



Έσπευσαν λοιπόν συν γυναιξί και τέκνοις στην ΔΕΗ Θηβών, διαμαρτυρόμενοι τόσο έντονα (με ρίψεις ντοματών και αβγών), που κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, περικυκλώνοντας το κτίριο. Μια επιτροπή των ρομά, που συστήθηκε με παρέμβαση της αστυνομίας, μίλησε με την διοίκηση της ΔΕΗ, για να λάβουν από τα γραφεία της περιφερειακής διοίκησης της Λαμίας, την συνήθη σ' αυτές τις περιπτώσεις απάντηση: Άμεση καταβολή του 40% της οφειλής και τα υπόλοιπα σε δύο δόσεις, αλλιώς ρεύμα δεν βλέπουν. 


Συνειδητοποιώντας ότι η ΔΕΗ δεν δέχεται κανενός άλλου είδους διακανονισμό, οι ρομά έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Θηβών-Λιβαδειάς, βάζοντας φωτιές στη μέση του δρόμου, καθώς και τη γραμμή του τραίνου με ένα παλιό αυτοκίνητο. Η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και μένει να δούμε αν ο τρόπος αντίδρασης των ρομά θα είναι αποτελεσματικότερος απ' τα κλάμματα και τις φωνές των Ελλήνων (ακόμη και απόρων, πολύτεκνων και αρρώστων) που επίσης η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλής.

Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας