31/10/12

Συνάντηση με τον δήμαρχο Ερετρίας-Αμαρύνθου


Με προτροπή του υπευθύνου συναγωνιστή και βουλευτή Ευβοίας, Νίκου Μίχου, κλιμάκιο της Τοπικής μας Οργάνωσης έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους δημάρχους Εύβοιας, αλλά και Βοιωτίας, με σκοπό την ενημέρωση για τις θέσεις και τις κινήσεις των δήμων προς την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, καθώς και τις δυνατότητες κοινοβουλευτικής παρέμβασης προς βελτίωση της κατάστασης. Πρώτη συνάντηση, με τον δήμαρχο του διευρυμένου Δήμου Ερετρίας, κ. Βασίλειο Βελέτζα.


Πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Αμαρύνθου. Παρουσία δύο δημοτικών συμβούλων και με το πρέπον πνεύμα συνεργασίας προς όφελος των δημοτών και του τόπου, συζητήθηκαν αναλυτικά - μεταξύ άλλων - τα εξής θέματα:

Αύξηση αντικειμενικών αξιών: Το 2011, εν μέσω κρίσης, αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες οι αντικειμενικές αξίες στα όρια του δήμου, πράγμα που επηρέασε αυξητικά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), τα δημοτικά τέλη και το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η αγανάκτηση των δημοτών απολύτως δικαιολογημένη. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι ήταν εντολή της κυβέρνησης να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές αξίες του δήμου με τις αντίστοιχες της εφορίας και εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα παράτασης πριν πραγματοποιηθεί. Τα προβλήματα με τις υπεραυξήσεις που παρατηρήθηκαν αποδόθηκαν σε λάθος καταχώρησης, από την πλευρά της ΔΕΗ, και κωλυσιεργία στην διόρθωσή του. Ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στο δήμο για να λάβει διορθωτική βεβαίωση, με την πραγματική τιμή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου του, την οποία καταθέτει στην εφορία, ώστε να αφαιρεθεί η επιπλέον χρέωση από το χαράτσι. (Από την εφορία ενημερωθήκαμε ότι για να γίνει δεκτή η αίτηση, θα πρέπει να πληρωθεί μέρος του χαρατσιού!) 

Δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί: Μέχρι στιγμής καλύπτονται οι ανάγκες και δεν υπάρχουν παιδιά που να μην έγιναν δεκτά, λόγω πλήρωσης θέσεων.

Δηλώσεις ιδιωτικών γεωτρήσεων και πηγαδιών και τοποθέτηση υδρόμετρων: Οι εύλογες υποψίες των πολιτών ότι θα τους ζητηθεί να πληρώνουν και το νερό των πηγαδιών τους μάλλον επιβεβαιώνονται από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Ο δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι η παράταση της προθεσμίας δήλωσης γεωτρήσεων και πηγαδιών λήγει στις 14 Δεκεμβρίου 2012 και κατόπιν αυτής θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Αδέσποτα σκυλιά: Τα εγκατελειμένα σκυλιά των καλοκαιρινών παραθεριστών είναι μόνιμο φαινόμενο. Σχηματίζουν αγέλες, αυξάνουν ζευγαρώνοντας και πέφτουν θύματα κακοποίησης στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή. Ο δήμος είναι σε διαδικασία εύρεσης πόρων για αγορά χωραφιού για δημιουργία κυνοκομείου, όπου θα στειρώνει και θα τσιπάρει τα ζώα πριν τα διαθέσει προς υιοθεσία. Προτείναμε άμεση συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής, για στειρώσεις, και πρόγραμμα σίτισής τους στο αστικό περιβάλλον, σε συνεργασία με τα καταστήματα. 

Βιολογικός καθαρισμός αστικών λυμάτων Αμαρύνθου-Γυμνού: Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Κατόπιν σχετικού ερωτήματός μας, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα προτιμηθούν ντόπιοι εργάτες (δημότες Αμαρύνθου και Ερετρίας), τόσο στο ίδιο το έργο (με σχετικό όρο στο συμβόλαιο με τον εργολάβο), όσο και στην χάραξη δικτύου από το Δήμο.

Μεταβατικός κλειστός σταθμός συγκέντρωσης απορριμάτων στον Άγιο Δημήτριο: Έχει γίνει προσφυγή εναντίον του έργου από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις. Κέντρο ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμάτων: Είναι στα σχέδια, σε συνεργασία με άλλους δήμους της κεντρικής Εύβοιας, η κατασκευή ενός δημοτικού κεντρου ανακύκλωσης απορριμάτων, ώστε τα οφέλη να παραμένουν στους δήμους. Βρίσκεται σε αναμονή για έγκριση και εκκρεμεί μελέτη για χωροθέτησή του.

Θέματα άμεσης προτεραιότητας και ενδιαφέροντος για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι όσα αφορούν την εργασία και τις παροχές για τους Έλληνες, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την ιστορία μας. Και θα τα παρακολουθούμε στενά, πρόθυμοι να συμβάλλουμε με τις όποιες δυνάμεις μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας