21/11/12

Πυρήνας Βορείου Εύβοιας: Επισκέψεις σε οικογένειες


Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα τις προηγούμενες ημέρες από τον Πυρήνα Βορείου Εύβοιας, μοιράστηκαν σε τέσσερις δοκιμαζόμενες οικογένειες Ελλήνων της περιοχής: Μία γιαγιά που φρόντιζε από μωρά τα τρία εγγονάκια της. Ο γιος της και πατέρας των παιδιών σκοτώθηκε σε τροχαίο και η μητέρα τα εγκατέλειψε. Ένα αγοράκι πέθανε από καρκίνο στα 9 του χρόνια. Ένα κοριτσάκι είναι τετραπληγικό και το άλλο είναι άριστη μαθήτρια. Η οικογένεια ζει μόνο με ένα πενιχρό επίδομα πρόνοιας και κανένα άλλο έσοδο.



Μια ακόμη γιαγιά που έχει αναλάβει σαν γονιός το εγγόνι της από μωρό 8 μηνών. Ο πατέρας είναι φυλακισμένος για ένα ατύχημα που δεν έφταιγε και η μητέρα εγκατέλειψε το μωρό στην πεθερά της και έφυγε. Με την αγροτική σύνταξη των 300 ευρώ προσπαθούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς γιαγιά και εγγονή.

Η τρίτη οικογένεια που επισκεφτήκαμε αποτελείται από έναν πολύ ηλικιωμένο πατέρα και μια κόρη με ψυχολογικά προβλήματα. Η μητέρα πέθανε ξαφνικά και έκτοτε ζουν με την σύνταξη του ΟΓΑ των 300 ευρώ σε ένα σπίτι γεμάτο μούχλα και υγρασία. Τελευταία επισκεφτήκαμε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Η γυναίκα είναι καρκινοπαθής και έχουν ξοδέψει όλη τους την περιουσία και τις οικονομίες σε γιατρούς και νοσοκομεία. Τώρα ζουν σε ένα σπιτάκι δύο δωματίων και παίρνουν μια σύνταξη της Πρόνοιας.


Πλησιάζοντας το σπίτι μιας οικογένειας, μας πλησίασαν γείτονες και μας ενημέρωσαν για ένα πρόβλημα της περιοχής. Σε κάποια εγκατελειμένα οικήματα της γειτονιάς εγκαταστάθηκαν με το έτσι θέλω ρομά από τη Βουλγαρία, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, δεν εργάζονται, τσακώνονται μεταξύ τους,  έχουν γεμίσει τον τόπο ακαθαρσίες και σκουπίδια και απειλούν τους Έλληνες που τους κάνουν παρατηρήσεις. Η αστυνομία στις κλήσεις των γειτόνων δήλωσε αναρμόδια.


Τους επισκεφτήκαμε, για να διαπιστώσουμε οι ίδιοι ότι η κατάσταση είναι όπως ακριβώς μας την περιέγραψαν. Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές για να καταθέσουν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ελπίζοντας ότι θα επιτύχουν την απομάκρυνσή τους. Στεκόμαστε στο πλευρό τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Πυρήνας Βορείου Εύβοιας
Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας