15/5/15

Ν.Μίχος: "Λαθραία φυτοφάρμακα από Σκόπια και Βουλγαρία"


Ο Βουλευτής Ευβοίας, Νικόλαος Μίχος, στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Αποστόλου, έθεσε το θέμα των λαθραίων εισαγωγών φυτοφαρμάκων στην χώρα μας από τα Σκόπια και την Βουλγαρία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Στην ερώτησή του, ο συναγωνιστής Μίχος ζήτησε να διευκρινιστεί αν θα αυξηθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς για τον εντοπισμό αυτών που εμπλέκονται στην παράνομη εισαγωγή, κατοχή και εμπορία μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, καθώς επίσης και αν θα γίνουν εντατικότεροι οι έλεγχοι των ελληνικών προϊόντων για να εντοπιστούν αυτοί που κάνουν χρήση των παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με σκοπό το εύκολο κέρδος.

Ο υπουργός, Ευάγγελος Αποστόλου, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και οξύνεται ακόμα περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης. Επεσήμανε ότι οι χρήστες των λαθραίων προϊόντων πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόσκαιρο οικονομικό τους όφελος είναι ελάχιστο, καθώς η εφαρμοζόμενη νομοθεσία είναι αυστηρότατη, με ποινές όπως χρηματικά πρόστιμα, κατάσχεση προϊόντων, φυλάκιση και απώλεια του δικαιώματος για επιδότηση, ενώ στα σχέδια του υπουργείου είναι η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στην δευτερολογία του, ο συναγωνιστής Μίχος υπενθύμισε ότι στην Ρόδο και στην Κω γίνεται, επίσης, εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας φυτοφαρμάκων από την Τουρκία, ενώ ζήτησε να μάθει γιατί επιτρέπεται ακόμη η χρήση του φυτοφαρμάκου Roudap, το οποίο είναι και μη διασπώμενο και καρκινογόνο, επισημαίνοντας την σημαντικότητα της βιολογικής καλλιέργειας. Ως προς την υπάρχουσα νομοθεσία, ο συναγωνιστής Μίχος αμφισβήτησε τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού, λέγοντας ότι αυτή δεν εφαρμόζεται και ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πράττουν τα δέοντα, αφού είναι δεκάδες οι μεγαλοκαλλιεργητές που εισάγουν παράνομα φυτοφάρμακα από τις προαναφερθείσες χώρες και πάρα ταύτα παραμένουν στο απυρόβλητο.

Απαντώντας, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι η έλλειψη προσωπικού στο εν λόγω υπουργείο προκαλεί την προβληματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και κατ' επέκταση την μη εφαρμογή του νόμου στους παραβάτες.