11/5/15

Φωτορεπορτάζ-video: Τ.Ο. Ευβοίας σε Γραβιά και Χαιρώνεια


Συναγωνιστές της Τ.Ο. Ευβοίας παρευρέθηκαν στην επετειακή εκδήλωση για τη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, την Κυριακή 10/5, όπου κατέθεσε στεφάνι ο υπεύθυνος του Κινήματος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Θεόδωρος Κουδούνας. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση, αν και οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Ξεκινώντας από τα γραφεία μας στη Χαλκίδα, διασχίσαμε το νομό Βοιωτίας και, περνώντας από εκπληκτικής ομορφιάς τοπία, παρευρεθήκαμε σε μία από τις ωραιότερες επετειακές εκδηλώσεις που παρακολουθήσαμε ποτέ, αποτίωντας φόρο τιμής στους μαχητές προγόνους.


Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η διοργάνωση της εκδήλωσης. Αξιοπρεπής, λιτή, χωρίς πολιτικολογίες και μεγαλοστομίες, με τον δέοντα σεβασμό και την πρέπουσα τιμή στους τιμώμενους Ήρωες. Ίσως η απουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής) οφείλεται στο σωστό πνεύμα της εκδήλωσης, πάντως σίγουρα συνέβαλε σ' αυτό. Μετά την άφιξη των εκπροσώπων των Ένοπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών, έγινε επίσημη έπαρση της Σημαίας και ακολούθησε ολιγόλεπτη επιμνημόσυνη δέηση. Απόσπασμά της αξίζει να ακούσετε:


Το προσκλητήριο των υπερασπιστών συνοδεύτηκε με τιμητικές βολές κουμπουριών. Οι ευβοιώτες αδελφοποιτοί οπλαρχηγοί Αγγελής Γοβιός και Κώτσος Δημητρίου αναφέρονται από την παράδοση ως οι πρώτοι που σηκώθηκαν για τον θρυλικό χορό των εθελοντών πίσω απ' τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Συναγωνιστές της Τ.Ο. Ευβοίας άκουσαν με συγκίνηση και τα ονόματα δικών τους προγόνων, στο προσκλητήριο των νεκρών ηρώων:


Ο πανηγυρικός της ημέρας, που εκφωνήθηκε από δασκάλα του δημοτικού σχολείου, ήταν το μοναδικό παράταιρο της εκδήλωσης. Οι αξίες, που κατάλαβε η νεαρή εκπαιδευτικός ότι προασπίστηκαν οι 118 τιμώμενοι Έλληνες στην επική μάχη έναντι 9.000 μωαμεθανών, ήταν η ... ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών!!! Την ασεβή απρέπεια της εκπαιδευτικού προς τους αγωνιστές διόρθωσαν αμέσως μετά οι μαθήτριες που, παραδοσιακά ντυμένες, απήγγειλαν επικά ποιήματα για την πολεμική τους αρετή. Στεφάνους δάφνης προς τιμή και δόξα των ηρώων, κατάθεσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της Χρυσής Αυγής και των ενόπλων δυνάμεων:

Ο συναγωνιστής Θ. Κουδούνας καταθέτει στεφάνι, εκ μέρους όλων των Χρυσαυγιτών

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων και η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η τιμητική παρέλαση ξεκίνησε αμέσως:


Παιδιά και νέοι της περιοχής, μαθητές των σχολείων και μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παρέλασαν καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο. Αν και η πολιτεία δεν έστειλε στρατιωτικό άγημα, όπως θα όφειλε, ιδιαίτερα επευφημήθηκαν οι άνδρες που έφεραν και οπλισμό της εποχής:


Κατά τη διαχρονική ελληνική συνέχεια, με το πέρας της παρέλασης άρχισε ο χορός, που παραδοσιακά γίνεται πάνδημος και κρατά ως αργά το βράδυ. Με τα τραγούδια επικεντρωμένα στα τιμώμενα πρόσωπα:


Πριν αναχωρήσουμε, επισκεφτήκαμε το ανακατασκευασμένο ιστορικό χάνι της Γραβιάς (που εκχωρήθηκε σκανδαλωδώς πέρσι από το δήμο σε ιδιώτη προς 51 ευρώ το μήνα!):


Επιστρέφοντας στη Χαλκίδα, σταματήσαμε στη Χαιρώνεια για μια επίσκεψη που χρωστούσαμε απ' το καλοκαίρι του 2013:

Μελετώντας την ιστορία του Λέοντα της Χαιρώνειας

με τις γιγαντιαίες διαστάσεις
Κατά την ξενάγησή μας στο αρχαιολογικό μουσείο της Χαιρώνειας, πληροφορηθήκαμε από το εξαιρετικό βίντεο που προβλήθηκε ότι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος (αλλά και ο λόρδος Βύρωνας) ήταν απ' τους πρώτους που ανακάλυψαν τμήματα του Λιονταριού, κατά τους χρόνους της Επανάστασης:


Τα εκθέματα του μικρού μουσείου εκπροσωπούν την μακρά ιστορία της περιοχής, από τους παλαιολιθικούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και τα μελετήσαμε με ενδιαφέρον:


...Ιδιαίτερο ενδιαφέρον:


Με τη Χρυσή Αυγή γνωρίζουμε την Πατρίδα μας και την Ιστορία της. Κοινωνούμε την Αλήθεια και τις Αξίες του Ελληνισμού. Και ατσαλώνεται η θέλησή μας για Αγώνα μέχρι την τελική Νίκη!

Τ.Ο. Ευβοίας