11/7/15

Ν.Μίχος: Τοξικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε μηλιές σε διάφορους νομούς


Ο Βουλευτής Ευβοίας, Νικόλαος Μίχος, στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σγουρίδη, έθεσε το σοβαρότατο θέμα των υψηλής τοξικότητας ιχνών φυτοφαρμάκων, που εντοπίστηκαν σε οπωρώνες με μηλιές στην Ημαθία, την Κόρινθο και την Αρκαδία. Πρόκειται για απαγορευμένες χημικές ουσίες, καρκινογόνες και τοξικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται αθρόα και ανεξέλεγκτα σε καλλιέργειες φρούτων ανά την επικράτεια, μολύνοντας την γη και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο Συναγωνιστής Μίχος υπενθύμισε ότι όλα αυτά είναι προϊόντα της γνωστής εταιρίας Monsanto, η οποία έχει βεβαρυμμένο παρελθόν στην χρήση τοξικών και επικίνδυνων για την δημόσια υγεία συστατικών, σπέρνοντας τον θάνατο και θέτοντας τα ελληνικά προϊόντα εκτός ανταγωνισμού, καθώς καθίστανται ακατάλληλα για βρώση. Επίσης, σοβαρά ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι τα επικίνδυνα αυτά ευρήματα εντοπίστηκαν μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξήγαγε η Greenpeace και όχι από τους εγχώριους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έγκαιρο και έγκυρο εντοπισμό αυτών των κρουσμάτων. 

Ο Συναγωνιστής Μίχος ζήτησε να ενημερωθεί αν το υπουργείο προτίθεται να καταργήσει την κυκλοφορία και την χρήση των συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων, των οποίων τα συστατικά έχουν απαγορευτεί ως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και αν θα μεριμνήσει, ώστε να διεξάγονται πιο τακτικοί και αυστηροί έλεγχοι, προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως τα μολυσμένα -από ακατάλληλες ουσίες- οπωροκηπευτικά και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι χρήστες ακατάλληλων και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.

Ο υφυπουργός, Π. Σγουρίδης, παραδέχθηκε ότι υφίσταται το σοβαρό αυτό πρόβλημα, ενώ οι έλεγχοι είναι ελλιπείς, ιδίως για τα φθηνά φυτοφάρμακα από τις γείτονες χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία, καθώς όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου και αντιμετώπισης του προβλήματος υπολειτουργούν, επηρεαζόμενοι άμεσα από την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική.