9/7/15

Ν.Μίχος: Τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση αναπηρικών συντάξεων


Ο Βουλευτής Ευβοίας, Νικόλαος Μίχος, στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτριο Στρατούλη, ζήτησε να ενημερωθεί κατά πρώτον αν γνωρίζουν τους χρόνους αναμονής έκδοσης αναπηρικών συντάξεων -διαστήματα, κατά τα οποία οι αιτούντες βρίσκονται εκτός ασφαλιστικής κάλυψης- και κατά δεύτερον ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης αναπηρικών συντάξεων.

Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, ο Συναγωνιστής Μίχος γνωστοποίησε επώνυμη καταγγελία ασθενούς, η οποία ακολούθησε την ορθή διαδικασία αίτησης και ελέγχου από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας προκειμένου να εκδοθεί η αναπηρική της σύνταξη, με ημερομηνία κατάθεσης και πρωτοκόλλησης την 4η Απριλίου του 2012 στο ΙΚΑ Πειραιά. Η ασθενής ειδοποιήθηκε για να εξεταστεί από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στις 18 Μαΐου 2015, δηλαδή τριάντα επτά (37) ολόκληρους μήνες μετά, διάστημα κατά το οποίο η ασθενής έχει υποστεί διακοπή στην παροχή των ήδη κεκτημένων επιδομάτων της καθώς και της ασφαλιστικής της κάλυψης. Το άκρον άωτον της ολιγωρίας των διαδικασιών ήρθε να συμπληρώσει και το διάστημα αναμονής του ενός (1) μηνός για την εκκίνηση της μηνιαίας σύνταξης, μετά την ημερομηνία της απόφασης για την σύνταξη, μέσα στο οποίο ο ασφαλιστικός φορέας έχει το περιθώριο να κάνει ένσταση επί της απόφασης την οποία ο ίδιος έλαβε!

Τέλος, ο Συναγωνιστής Μίχος κατήγγειλε το φαινόμενο της συνταξιοδότησης  ατόμων, που ψευδώς δηλώνουν ανάπηροι, καθώς τυγχάνουν της εύνοιας κάποιων βουλευτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Δ. Στρατούλης, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες. Οψόμεθα...